Profiel

Ik ontwerp en begeleid duurzame maatwerkprojecten in stedenbouw & architectuur. Vaak weet de klant wel wat hij of zij wil, maar niet hoe dat te bereiken. Daaraan draag ik graag bij, het realiseren van het ideale project voor de klant.
Samenwerken staat voor mij altijd centraal. Samenwerken met de klant, de doelgroep, gebruikers of partners. Brainstorm sessies, workshops of excursies zijn middelen die ik graag inzet om met de klant wensen te inventariseren, de juiste strategie voor het project te bepalen, inspiratie op te doen en te ontwerpen. De ontwerptekening is daarbij een middel om wensen te inventariseren, te bundelen en te delen.
Ik werk voor diverse kleine opdrachtgevers en ook op interim-basis voor gemeenten. Centraal is dat ik als professional kan bijdragen aan de (ruimtelijke) vraag de klant.

Werk

Ik werk aan een breed scala aan projecten en diensten. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een schetsontwerp voor een woonhuis, een haalbaarheidsstudie voor een project, een beeldkwaliteitsplan, een stedenbouwkundig programma van eisen, een verkavelingsplan, nieuwbouw, verbouwing, transformatieprojecten voor bestaande gebieden. Belangrijk is altijd het opleveren van het project volgens de verwachting van de klant. De begeleiding van de uitvoering van een project is dan ook vaak onderdeel van mijn werk.

Sinds 2008 werk ik als zelfstandig ontwerper in stedenbouw en architectuur. Daarvoor werkte ik onder andere voor SeARCH, Mei Architecten & Stedenbouwers en Atelier Zuidvleugel.
Ik werk zelfstandig aan opdrachten, maar soms ook op interim-basis binnen een organisatie. Ook ben ik docent aan de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie van de Hogeschool Rotterdam. Ik ben lid van de BNSP, de Bond voor Nederlandse Planologen en Stedenbouwkundigen.

 ‘Het bouwen van je eigen huis kan een mooie ervaring zijn’. Jack Hoogeboom is ervaringsdeskundige. Zijn eerste project, “Villa Walhalla” in Rotterdam, is zijn eigen woning. Het huis is een stapeling van sferen die onderling door een open trap zijn verbonden. Kenmerkend zijn de eenvoudige vorm, de variatie aan binnenruimten met veel daglicht en de goede afwerking. Comfort en energiezuinigheid gaan samen, bijvoorbeeld door zeer goede isolatie, toepassing van 100% vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie. In een tweede project, een luxe villa met zwembad in Renesse, zijn deze uitgangspunten verder uitgewerkt. Vier gemeenschappelijk punten zijn kenmerkend in de projecten: eenvoudige basisvorm, ruimtelijkheid en goede afwerking binnen, gebruik van energiezuinige technieken en toepassing van duurzame materialen. Hoogeboom werkte bij internationaal bekende bureaus (waaronder SeARCH) voordat hij in 2008 zijn eigen bureau startte. Daarnaast is hij docent aan de Hogeschool Rotterdam. In zijn benadering staat samenwerking met de opdrachtgever centraal. Hoogeboom: ‘Ik werk in nauw contact met mijn opdrachtgevers aan “maatwerkprojecten”. Klanten weten vaak heel goed wat ze willen, maar niet hoe dat bereikt kan worden. Mijn ontwerp is een middel om de wensen van de opdrachtgever te realiseren. Ik nodig opdrachtgevers dan ook graag uit om een gerealiseerd project te komen bekijken.’ In een vroeg stadium wordt een aannemer bij het ontwerpproces betrokken, zodat de plannen ook vanuit het perspectief van de uitvoering getoetst kunnen worden.

Fragment Uit: De Nationale Architectuurguide, editie 001 (ISBN 978-9-90846-05-3)

Meer info: http://www.architectuurguide.nl