Rondleidingen in Rotterdam

De laatste paar jaar geef ik steeds meer rondleidingen door Rotterdam en haar gebouwen. Ik doe dat in samenwerking met De Rotterdam Tours, waarvoor ik ook met regelmaat de rondleidingen schrijf. Voorbeelden daarvan zijn de rondleiding door het Timmerhuis en De Rotterdam (ontwerp Rem Koolhaas) en rondleidingen over Katendrecht in het kader van de IABR. Een leuk verslag daarvan is te vinden op de website van Metro of van Gers!

Zelfbouw op Katendrecht

Zelfbouw is ‘hot’, ook in Rotterdam. Na diverse succesvolle zelfbouwprojecten in Rotterdam (o.a. Nesselande, kluspanden, Parkwartier Katendrecht), is de gemeente gestart met project ‘Pak je Ruimte’.
In opdracht van Stadsontwikkeling heeft Jack Hoogeboom een korte ontwerpstudie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor een groepskavel aan het Kaappark in Katendrecht. Zie hier voor meer info.

Image of the city

IMAGEoftheCITYSinds een maand is ons platform online: IMAGE of the CITY. We bieden er artwork aan: over Rotterdam, andere steden en gedroomde plekken. We, dat zijn Nora Rittmüller en ik. We hebben foto’s, tekeningen, grafiek en kaarten. Je kunt de kunstwerken online kopen, maar ze zijn ook op een aantal plekken in Rotterdam te koop, bijvoorbeeld bij De Zeeuwse Meisjes op Katendrecht (Deliplein).alerie. Kunst over de stad, haar architectuur en haar dynamiek: fotografie, tekeningen en grafisch werk. Online. En binnenkort ook op allerlei plekken in de stadRotterdamse galerie. Kunst over de stad, haar architectuur en haar dynamiek: fotografie, tekeningen en grafisch werk. Online. En binnenkort ook op allerlei plekken in de stad

Zelfbouw met studenten

IMG_3696Gedurende 2 maanden werk ik met een groep studenten binnen de Minor Stedenbouw aan de Hogeschool Rotterdam aan een zelfbouw project op Katendrecht. De studenten maken samen een set randvoorwaarden en werken die individueel uit in een verkaveling en een ontwerp voor een ‘droomplek’.
Het is een spannende spagaat tussen droom en werkelijkheid, tussen de wensen als student en die als aanstaand professional. Ook is het mooi om te zien hoe ze worstelen met het vastleggen van gezamenlijke randvoorwaarden door middel van een SPvE, een Stedenbouwkundig Programma van Eisen.

Image of the City

Sneak preview - image of the city Ik ben – samen met Nora Rittmüller – volop bezig om een platform te maken voor beelden over steden en architectuur. Een online galerie met artwork – foto’s, tekeningen, kaarten, etc. – over alles wat de stad is en doet. Architectuur, mobiliteit en stadsleven. Hier een sneak preview, binnenkort meer!

Zelfbouwproject bekijken

140514_Walhalla26Zelfbouw: wie wil dat niet? Het bied je de mogelijkheid om je eigen leefruimte volgens jouw wensen te ontwikkelen. Het woonwerkpand, dat ik voor mijzelf heb ontwikkeld op Katendrecht is een prima voorbeeld. En het leuke: het is te bezoeken! Voor info zie de projectpagina of de contactpagina.

GIS @ Hogeschool Rotterdam

140514_GisDotsNaast mijn werk als architect-stedenbouwer geef ik in deeltijd les aan Hogeschool Rotterdam, opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie. Een nieuw en actueel vak dat ik daar geef is GIS: Geografische Informatie Systemen.
Het combineren van data aan locatie is nog volop in ontwikkeling en het is dan ook erg leerzaam om hierbij binnen het HBO bij betrokken te zijn.

Opt Art in de stad

Beeldende kunst in de openbare ruimte. Ik heb er al heel lang een fascinatie voor. Op de foto’s een spel met perspectief. Je twijfelt: je ziet iets in 2d, maar je weet dat het 3d moet zijn. Zo simpel en verrassend!

Urban Cage

Een klein ‘architectuurpareltje’ in de Chinatown van Bangkok. Een smal pandje (4 meter breed?) van een verdieping of 5 met vreemde dakterrassen. Is het een woning? Een vogelkooi? Hoe dan ook is het nogal vies geworden in de loop van jaren, door vervuiling die uit de lucht is geregend of door vervuiling die uit de straten omhoog is gekropen.

Bangkok, stad in de rivier

‘Internationale Stad aan de Rivier’. Zo profileert Rotterdam zich graag.  En binnen West-Europa is die ligging natuurlijk ook zeker bijzonder. Bangkok ligt ook aan de rivier. Sterker nog: Door de stedelijke druk – en wellicht ook door een andere opvatting over publieke ruimte – lijkt de stad de rivier te overwoekeren. En inderdaad: de oever is bijna volledig privé-terrein.

Hogeschool Rotterdam, Project ‘Zelfbouw’

Vandaag op Hogeschool Rotterdam 6 presentaties gezien van 4e jaars studenten Ruimtelijke Ordening en Planologie over Zelfbouw in Rotterdam. Welke toekomst heeft zelfbouw in Rotterdam? En: welke toekomst heeft Rotterdam dankzij zelfbouw? Erg spannend: 6 groepen, 6 locaties, 6 reële vragen vanuit Stadsontwikkeling.

Gluren bij de buren

Vandaag bezoek over de vloer: ‘gluren bij de buren’, georganiseerd oor de gemeente Rotterdam, in samenwerking met Archiguides Rotterdam. Het blijft leuk om mijn huis te laten zien. En het blijft leuk om mensen enthousiast te zien worden van ons huis, de houten constructie en de sfeer. Over het samengaan van comfort en duurzaamheid!

Boston, Charles River

In oktober 2009 was ik in Boston. Kans voor een combi van familiebezoek en stedenbouw en architectuur. Boston geldt als de meest Europese stad van de VS. Door de rivier stroomt een rivier, Charles River. Opvallend was hoe deze rivier, die overigens gezien zijn breedte eerder een meer lijkt dan een rivier, is ingezet om groen en recreatie te realiseren. Lees verder »

Bangkok skytrain

Openbaar vervoer in Bangkok. Als een luchtslang slingert de skytrain zich door de binnenstad. Weg van de minste weerstand?

MIT – Simmons Hall gebouw

Op de MIT campus in Boston staan veel indrukwekende gebouwen, oude en nieuwe. Een bijzonder gebouw is Simmons Hall, een groot universiteitsgebouw met  studentenhuisvesting. Kenmerkend is de vaak bij Steven Holl terugkerende orthogonale  sculpturaliteit. Maar vooral valt mij op dat het gebouw veel groter lijkt dan het is en verder lijkt te staan dan het doet. Lees verder »

Zitplek in openbare ruimte

Een eenvoudig, mooi en functioneel detail: zitelementen in de buitenruimte op een helling. De banken zijn zo gegroepeerd dat er afzonderlijke zitplekken ontstaan. Daartoe zijn ze ook door een kleine haag subtiel gescheiden van het trottoir. De boombakken vangen het hoogteverschil op. En: de bomen zorgen voor een prima schaduw in de zomer.

Nominatie voor inzending ‘De knopen van de Drechtsteden’

Jack Hoogeboom heeft een nominatie ontvangen voor de inzending in het kader van de prijsvraag ‘De Knopen van de Drechtsteden’, georganiseerd door Stichting de Stad. De inzending is een samenwerking met LH architecture en Daniel Casas Valle. Kern van de inzending is het koppelen van de Drechtsteden middeles twee systemen: het water en een nieuwe HOV-ringlijn.